IT Infó Pult

IT Infó Pult, ha érthetően olvasnál az informatikáról.

Billentyű parancs bármelyik programhoz

2018. február 18. 19:04 - Tailor993

Gondolkozott már azon mennyi időt tölt gyakran használt programok elindításával?
Amikor felemeljük a kezünket a billentyűzetröl, hogy egy ikonra kattintsunk vagy kezünekkel az érintőképernyőn egy csempét válasszunk időt veszítünk. Ezen felül sokakhoz azért nőttek hozzá a külsős programokhoz (alies 3rd party applications/ 3. Feltől származó alkalmazásokhoz).
Itt most megmutatom hogyan hozható létre 2 módszerrel is billentyűparancs Windows 10 rendszerben.
Lehetőségek:

Az összes alkalmazás kilistáztatásával

Nyissuk meg a start menüt. (Az általában bal alsó sarokban található windows logóval vagy a start/windows billentyűvel.
Anélkül, hogy akárhova kattintanánk gépeljük be a “cmd” rövidítést. Így a gép meg keresi nekünk a command promptot magyar nevén parancs sort.
Kattintsunkrá jobb klikkel és futtassuk rendszergazdaként.
1.png
Irjuk be a parancs sorba, hogy “explorer shell:AppsFolder”. Így megnyílik egy file kezelő (vagy akinek így jobban tettszik explorer) az összes telepített alkalmazásunkkal. (Idáig ez a leírás máskor is hasznos lehet, ha sehogy nem találunk egy programot.)
2.png
Jobb egérgombbal kattintsunk a kiválasztott alkalmazásra és válasszuk a parancsikon létrehozását.
3.png
Esetlegesen megkérdezheti a gép, hogy biztosak vagyunk-e a műveletben. Ekkor válasszuk az igen lehetőséget.
Térjünk vissza az asztalra és jobb egérgombbal a parancs ikonon válasszuk a tulajdonságokat.
4.png
Itt a gyors elérés fülön. A gyors elérés billentyű mezőbe kattintva nyomjuk le a kívánt kombinációt, majd válasszuk az alkalmazás és az ok gombokat.
A kombináció mindíg (ctrl + alt + ) kezdődik. Ne feledjuk, ha ütköző kombinációkat készítünk a gép minden utasítást végrehajt.
Pl ctrl + alt + i a photoshopban behozza az átméretezést, de amennyiben beállítottuk a naptárhoz is akkor az is elindul a kombinációra.
5.png

A start menüből előkeresve

A második lehetőség, hogy kikeressük a start menüből a kívánt programot.
Jobb egérgombbal kiválasszuk a file helyének megnyitását.
6.png
Jobb egérgombbal az ikonra kattintva válasszuk a tulajdonságokat.
Itt a gyors elérés fülön. A gyors elérés billentyű mezőbe kattintva nyomjuk le a kívánt kombinációt, majd válasszuk az alkalmazás és az ok gombokat.
A kombináció mindíg (ctrl + alt + ) kezdődik. Ne feledjuk, ha ütköző kombinációkat készítünk a gép minden utasítást végrehajt.
Pl ctrl + alt + i a photoshopban behozza az átméretezést, de amennyiben beállítottuk a naptárhoz is akkor az is elindul a kombinációra.
5.png
komment

Mire érdemes figyelni a laptop vásárláskor 2018 Q1?

2018. január 26. 19:18 - Tailor993

Laptop vásárlási tanácsok 2018 Január.

Véleményem szerint a számítógép, értékénél fogva mindenkinél egy hosszútávú befektetés. Ezért nagyon fontos a megfelelő konfiguráció kiválasztása. Egy 100 000Ft értékű gép drágának tűnhet, de a benne lévő elektronika és a gyorsan fejlődő program követelmények miatt 2-3 é után nagyon lassúnak tűnhet. Ezzel szemben 150 000Ft – 200 000Ft környékén már olyan számítógépet kapunk, ami megközelítőleg 5 évig kiszolgálhat minket. Különösen, ha hétköznapi vagy irodai felhasználásról van szó.

Sajnos olcsóbban nem kapni, olyan gépet, mai a szerintem még elég sok időt kiszolgáló konfigurációnak megfelelő, ami a következő.

Röviden: RAM >= 4 GB DDR3; CPU >= Intel Core i3-6000; HDD >= 500GB; SSD >= 32GB; A HDD és SSD között is lehet választani, de legjobb, ha mindkettő van, akkor is, ha DVD olvasó rovására van benne.  Amennyiben többet is szeretne megtudni az adatok mögötti indoklásról olvasson tovább. J

RAM (Random Access Memory / Közvetlen Hozzáférésű Memória) Itt tárolódnak azok az adatok, amik a program futása során keletkeznek és a futás alatt hazsnálja  a program, pl a word nem mentett tartalma, a számológépben lévő számítás, a megnyitott weboldalak, stb. Ezen memóriába lévő adatok a számítógép lekapcsolása, lemerülésekor törlődnek, mert tárolásuk folyamatos energia felhasználást igényel. Nyilván ez a memória minél több annál jobb. Egy hosszú időre tervezett gépbe érdemes 4GB – 8GB RAM-mal számolni, természetesen minél több a memória annál jobb.  Ez az egyik legkönnyebben bővíthető elem a laptopban. Általában 2 csavar eltávolításával levehető a laptop hátoldalán egy kis fedő ahol 2 foglalatot találunk. 4Gb esetén csak az egyik foglalt + 4 GB RAM beépítéséhez, csak levesszük a fedőt és az áramkört a foglalatba csúsztatjuk. Ha nem megy bele, fordítsuk meg mert csak egyik oldalról betehető. 4Gb memória 10 000Ft környékén van. Bővítés előtt nézzük meg milyen RAM kell a gépbe. Generációk szerint van DDR1, DDR2, DDR3, DDR4 és ezek alacsony fogyasztású verziói DDR2L, DDR3L, DDR4L. Mindig olyan memóriát kell vennünk a gépbe amilyet az alaplap igényel.

CPU (Central Processing Unit / Központi Számoló Egység) Itt be kell vezetnünk 2 új fogalmat az egyik ismerős lehet ez a mag szám. A másik a többség számára kevésbé ismerős ez a szál. A CPU a magszámtól függő folyamat mennyiséget képes párhuzamosan végezni. A feltüntetett számítási kapacitás meg adja, milyen órajellel működik a CPU ( vagyis mennyi számítást tud másodpercenként elvégezni) ez a szám magonként értendő. Amennyiben szálkezelés is támogatott a processzorban a programozóknak lehetőséget biztosítunk bizonyos folyamatokat párhuzamosítására. Ez azt jelenti, hogy ugyan azon a processzor magon párhuzamos műveleteket futtathat. Javaslom az i szériás processzorral ellátott gépek vásárlását. Intel Core i jelölések. Intel Core i3-7320,n ál a kezdő 7 es jelenti a processzor generációt. Szerintem Intel Core i3-6000 alatt nem javasolt vásárolni 6. generációt és 2,1 Ghz felettit. Természetesen az i5, i7, i9, mind egyre jobbak, főleg, ha generációt is tudunk lépni. A jelölő szám végén néha találhatóak betűk, ezek a következőt jelentik: T – Optimalizált energia takarékosság, U – Ultra Energia takarékos, H – Nagy teljesítményű.

HDD (Hard Drive Disc / Merevlemez) Nagyon régóta használatos háttér tároló. A háttér tároló lényege, az adatok megőrzése a gép lemerülése vagy kikapcsolása során. Ezen tárolódnak a mentett dokumentumaink és a Neumann elv szerint a programok is. Ezek nagyon megbízható adattárolók, és olcsón lehet nagy kapacitásúakat kapni. Sajnos legnagyobb „hibája” az, hogy forgó tárcsákon tárolja az információt. Minél nagyobb fordulat számú a lemez, annál gyorsabb az adatok elérése, de minél gyorsabban forognak a lemezek annál kevésbé használható laptopokban és szállítható eszközökben. A laptopokban átlagos merevlemez 7200 RPM (Fordulat/perc).

SSD (Solid State Drive / Tartós Állapotú Meghajtó) Ezek modern meghajtók, amik előállítása elég nagy költség és a benne található cellák csak korlátozott számban újra írhatók. Sokkal gyorsabb mozgó alkatrész nélküli adattárolók, amik gyors gép és program elindulást garantálnak.

Ezen a ponton kell döntenünk, hogy nagyobb tárterület vagy gyorsabb indulásra van szükségünk. Ha van pénzünk természetesen elérhetőek olyan laptopok ahol a DVD olvasó helyére SSD van építve, így mind 2 tulajdonsággal rendelkezik. Ezt az átépítést később magunk is megejthetjük. Csak egy SSD és egy beszerelő keretre lesz szükségünk, de erről majd máskor. Azt vegyük figyelembe, hogy 20GB-ot garantáltan el fog foglalni, csak a Microsoft Windows és más programokra is szükségünk lehet, pl. Böngésző vagy Office program. Ezek együtt legalább 5GB további helyet igényelnek.

Ezek figyelembe vételével, már nagyon pontosan tudunk laptopot választani, de valószínű hogy a talált gép 150 000Ftfelett lesz, erre előre felhívnám a figyelmet. További jó válogatást.

komment
süti beállítások módosítása